Deficitul de apa

montare statii epurare

Deficitul de apa a devenit una dintre cele mai mari amenintari cu care se confrunta astazi societatea, facandu-l unul dintre principalele obiective de dezvoltare ale ONU. Prin urmare, guvernele au inceput sa dezvolte noi proiecte si tehnologii pentru a diminua efectele sale asupra lumii. Astfel de proiecte si tehnologii includ recoltarea ploii, transferurile apei, desalinizarea si epurarea de ape uzate. Spre deosebire de restul, tratarea apelor reziduale reprezinta o solutie sustenabila pe termen lung a deficitului de apa. Apa uzata este apa folosita de locuinte si de unitatile comerciale sau industriale care au devenit prea poluate pentru a fi utilizate ulterior. Aceste ape uzate contin substante organice si anorganice suspendate si dizolvate, cum ar fi carbohidrati, grasimi, sapunuri, detergenti, precum si diverse substante chimice organice naturale si sintetice.

Procesul de tratare trebuie impartit in diferite etape de tratare pentru a asigura o buna calitate a apei. Etapa preliminara a procesului de tratare utilizeaza ecrane de filtrare mari, care elimina materiale anorganice solide cum ar fi hartia, plasticul si metalul. Aceasta etapa este urmata de indepărtarea granulelor si a namolurilor care sunt abrazive. In stadiul primar, apa uzata este trecuta printr-un rezervor de sedimentare, unde particulele solide de material organic sunt indepartate prin stabilizarea gravitationala in fundul rezervorului. Namolul primar rezultat este apoi racit in centrul rezervorului unde acesta este concentrat si pompat pentru tratare ulterioara.

Apa reziduala este apoi supusa unui proces biologic cunoscut ca proces de namol activ, care utilizeaza microorganismele aparute natural pentru a descompune solidele organice dizolvate si suspendate. Apele reziduale intra apoi in tancurile de aerare unde aerul este suflat in apa pentru a asigura ca exista suficient oxigen pentru a promova cresterea microorganismelor. Aceste microorganisme consuma apoi poluantii organici si substantele nutritive din ape uzate.

Apa reziduala este apoi trecuta intr-un rezervor unde are loc a treia etapa de tratament, cunoscuta sub numele de stadiul tertiar. In această etapa, se utilizeaza alte substante pentru a indeparta orice agenti patogeni biologici prezenti. In unele cazuri, acest tratament se repeta de mai multe ori.