Toti admiram curajul pompierilor, lucru absolut normal. Trebuie sa luam in calcul si echipamentele PSI sau de stingere a incendiilor de care acestia au nevoie in lupta cu focul. In fiecare dintre noi poate sta un mic pompier, nu degeaba avem la locurile de munca stingatoare.
De mici am auzit „Nu te juca cu focul!”,dar cei mai multi am inteles destul de tarziu cat de aprig si cat de periculos poate fi un incendiu. Masurile de preventie, echipamentul accesbil, functionabil si de buna calitate sunt doar cateva masuri minime de care ar trebui sa tinem seama.
Stingatorul nu e un moft
Probabil, daca legea nu ne-ar obliga, cei mai multi dintre noi nu am avea stingatoare portabile la serviciu si in masina (sper ca nu e nimeni pe aici care sa nu aiba in portbagaj trusa de prim ajutor si triunghi de semnalizare). Unii au si acasa. Bravo lor! Preventia este esentiala in prevenirea unui dezastru. Din pacate, la noi in tara exista un exemplu dureros, eu nu vreau sa-l numesc aici, nu ma simt demna. Stiti la ce ma refer…
Cred cu tarie ca ar trebui sa luam in serios un posibil pericol, un incendiu poate izbucni oricand din cauza unei supratensiuni, a instalatiilor vechi si a unor manevre gresite. Sa stii sa folosesti un stingator cu gaz, cu pulbere sau cu spuma ar trebui sa fie obligatoriu. Planurile de evacuare nu ar trebui sa existe doar pe hartie.
Stiti care este cel mai mare aliat al unui incendiu? Panica! Gestionarea situatiei, folosirea numaului de urgenta si a stingatoarelor disponibile poate fi de folos sau chiar salvatoare.
Care este rolul hidrantilor?
Hidrantii de exterior le permit pompierilor sa se racordeze la reteaua de apa. In lupta cu incendiile de mare amploare hidrantii sunt salvatori muti si eficienti. Pompierii au in dotare hidranti portativi care pot fi montati la hidrantii subterani. Nu vom intra in detalii legate de presiune, nu vrem sa va plictisim. 🙂
Furtunuri si racorduri PSI
Nu putem vorbi despre echipamente de stingere a incendiilor fara sa vorbim si de furtunurile PSI, racordurile PSI sau tevile de refulare. Aceste echiapamente trebuie sa fie de calitate superioara, ele contribuie la stingerea cu succes a incendiului.
Accesoriile nu conteaza doar in moda, sunt cazuri in care buna functionare a unui sistem tine in mod direct si de ele: chei hidranti, maturi de inteventie, cange, lopeti PSI, tarnacoape, galeti etc. Toate acestea sunt de gasit la indemana pompierilor.
Spiritul civic trebuie educat. Tine de fiecare dintre noi sa incercam sa prevenim incepand cu echipamentele de stingere a incendiilor si terminand cu pregatirea fizica si psihica in vederea stingerii de incendii.
Sa auzim de bine!