Tulburarea bipolară, lamuriri de la un psihiatru Cluj

psihiatru Cluj Mihai Casu

Știați că aproape 4% din populație suferă de tulburare bipolară? Netratată, aceasta conduce la deficiențe cognitive și funcționale, contribuind la creșterea mortalității, în special prin sinucidere. Un psihiatru Cluj din cadrul Clinicii Mind Reset elucidează astăzi, pentru noi, cauzele apariției, tratamentul, precum și importanța ajutorului acordat de medicul specialist.

Astfel, dispoziția unei persoane este reglată de sistemul limbic și are legătură directă cu mediul în care trăiește. Atunci când sistemul limbic nu funcționează bine, oamenii suferă de această afecțiune.

Conform studiilor, s-a constatat că tulburarea este transmisă genetic și o ai toată viața, chiar dacă episoadele nu sunt la fel de grave.

Citeste si : Psihiatru Cluj: problemele de sanatate psihica sunt un tabu.

La întrebarea ce vizeaza factorii declanșatori, același psihiatru Cluj face referire la cauze genetice și biologice care totuși, pot rămâne latente mult timp în absența unor condiții ce determină apariția bolii. Includem aici:
📌evenimentele de viață stresante însoțite de pierdere ( a cuiva drag, a locului de muncă sau a statutului social)
📌perturbarea ritmului somn- veghe ( provocată de lucrul în schimburi, petreceri prelungite)
📌stări fizice deosebite ( în sarcină sau naștere)
📌factori psihologici ( ostilitatea mediului familial manifestată prin critică, agresivitate, atașament sufocant).

Aici intervine necesitatea colaborării cu medicul specialist, în speță un psihiatru Cluj care, pe baza interviului psihiatric, al evaluării istoricului medical al pacientului și al antecedentelor familiale, va stabili atât diagnosticul, cât și planul de tratament. Obiectivele esențiale vor include:
📌reducerea numărului și severității episoadelor de orice polaritate (depresive sau de dispoziție crescută – maniacale)
📌prelungirea perioadelor eutimice și întărirea stabilității lor
📌îmbunătățirea calității vieții.

În egală măsură se va pune accent pe farmacoterapie ( ca și tratament de bază continuu prin acțiunea directă asupra creierului) și pe intervențiile psihosociale (psihoeducația și psihoterapia) cu rol în formarea abilităților ce permit persoanei să aibă o viață cât mai satisfăcătoare.

Dar să nu ne pierdem speranța! – este încurajarea medicului psihiatru Cluj care ne asigură că astăzi există tratamente foarte eficiente ce pot controla tulburarea bipolară așa încât pacienții să se bucure de viață socială, familială și sentimentală.

Să nu uităm că personalități cu această afecțiune, precum: Van Gogh, Virginia Wolf sau Hemingway, au reușit în mod remarcabil să schimbe istoria!