În 2020 piața stomatologică din România a avut un an atipic. Hotărârea de închidere timp de 2 luni a unităților de medicină dentară, parte din măsurile adoptate în primul lockdown, fără compensație ulterioară din partea statului, a supus administratorii clinicilor stomatologice unor provocări nemaiîntâlnite.
Discutăm cu Sorin Costea, managerul clinicilor stomatologice Dental West despre cum a supraviețuit piața stomatologică în anul 2020, despre cum au perceput pacienții urgențele stomatologice și lucrarile pe os precum cele de implant dentar Brașov.
Cum a fost pentru voi acest an?
Începutul anului 2020 a fost puțin neobișnuit dar ne-am adaptat repede noilor condiții și am reușit să terminăm la valori de business apropiate de cele de anul trecut. Închiderea clinicilor stomatologice a însemnat că timp de 2 luni nu am încasat nimic, ceea ce pentru toată lumea a fost o provocare. Pe noi ne-a ajutat faptul că avem o echipă foarte unită alături de care am făcut eforturi suplimentare pentru a trece cu succes peste această perioadă.
Cum ați gestionat frica generală de a veni la stomatolog în pandemie?
Fiind un brand cu experiență de 25 de ani pe piața stomatologică din Brașov, pe noi într-un fel ne-a ajutat contextul pandemic pentru că pacienții s-au îndreptat spre brandurile de încredere. Nu au mai existat condițiile în care să încerce mai multe variante, ci mai de grabă și-au dorit să meargă la sigur din prima.
Pacienții continuă să ne aleagă și pentru că respectăm în continuare cu strictețe protocoalele și măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. În plus de asta, am alocat un buget semnificativ pentru măsurile suplimentare de protecție în afara celor stipulate în Ordinul Ministerului Sănătății. Am creat prima barieră împotriva aerosolilor produși în timpul intervențiilor stomatologice, am adoptat protocolul de nebulizare și de sterilizare a aerului prin lămpi UV.
Cum s-a schimbat mentalitatea pacienților?
Pacienții din 2021 sunt incomparabil mai bine informați față de pacienții din trecut. Știu în detaliu ce urmează să li se întâmple în cadrul procedurilor stomatologice. Asta înseamnă că echipele medicale trebuie să își mențină calitatea tratamentelor la cele mai înalte standarde.
Totodată, pacienții noi întreabă dacă avem măsuri speciale de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Odată cu pandemia, oamenii sunt mai atenți atunci când trebuie să își trateze problemele dentare și au mai multă nevoie să se încreadă în clinica pe care o aleg.
Care a fost cel mai cerut tratament stomatologic în 2020?
După perioada de lockdown, am avut parte de multe urgențe stomatologice, rezultat al faptului că oamenii nu și-au putut trata probleme timp de 2 luni și probabil și din cauza fricii de a nu contacta virusul. Totuși s-a demonstrat într-un studiu al Asociației Dentare Americane că riscul de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul dentiștilor este de sub 1%.
Pe de altă parte, în 2020 complexitatea cazurilor stomatologice a crescut. Cazurile sunt mai diferite, pacienții încep să conștientizeze nevoia tratamentelor integrale de durată și nu mai sunt dispuși la compromisuri de scurtă durată. Am avut parte de mulți pacienți care au necesitat intervenții complexe, atât pe dinți cât și pe os și reabilitări orale totale prin implanturi dentare.
Care sunt planurile voastre pentru 2021?
În momentul de față, Dental West dispune de 4 clinici stomatologice în Brașov și un centru de radiologie dentară. Urmează să facem mai multe achiziții de aparatură medicală digitală și echipamente moderne, care au apărut în ultimii 3 ani, pentru a continua să lucrăm la cele mai moderne standarde. Ca în orice an, în afara de investițiile în clinicile stomatologice, investim și în echipa noastră de medici și asistente prin participarea la congrese și cursuri nationale și internaționale de perfecționare.