Categorie: Constructii

Constructiile inteligente sunt in armonie cu mediul

Nu stiu daca sunteti atenti la piata imobiliara din Romania, se construieste in ultimul timp cu o viteza ametitoare. Periferiile oraselor eu devenit noi cartiere rezidentiale, zone care alta data stateau sub semnul dezolarii au ajuns astazi zone urbane de interes. Primul pas in constructia noilor cartiere a reprezentat o curatenie generala a zonei ca urmare a actiunii de demolari industriale si civile. Locuri care alta data erau in paragina acum sunt valorificate si readuse in circuitul imobiliar.

Imi plac cartierele noi, toate blocurile sunt aliniate, urmaresc un design, au armonie. Ma incanta sa vad balustrade si copertine din inox la intrarea fiecarui bloc, balcoane frumos lucrate, confectiile metalice fiind acele detalii care te atrag vizual la prima vedere. Distanta dintre blocuri este gandita in asa fel incat sa permita insule verzi de natura, totul face parte dintr-un plan atent conceput si cu accent pe detalii.

Pe langa cartierele de blocuri ne bucuram sa vedem si cartiere rezidentiale de case. Faptul ca in ultimul timp se tine cont si de un plan urbanistic este de bun augur. Imi zgarie retina acele cartiere unde casele sunt colorate si fara elemente arhitecturale comune, parca o mana invizibila le-a aruncat aleatoriu pe un teren disponibil. In interior sper ca au sobe de teracota sau seminee traditionale cu cahle frumos lucrate. Iarna pare mai blanda la gura sobei cu o cana de ciocolata calda in mana…

Sa construim inteligent si sa fim atenti la natura. Sa pastram verzi spatiile naturale si sa nu invadam domeniul silvic, din contra, sa aducem un plus de valoare prin sprijinirea celor care se ocupa de amenajari silvice si padoameliorative. Avem nevoie de forta de protectie a naturii, de perdele forestiere de protectie, de oxigen si nu in ultimul rand, de linistea pe care aceasta ne-o ofera.

Instalatii termice si sanitare, un domeniu dinamic

instalatii termice si sanitare Brasov

Nu stiu sigur daca eu am ales sa activez in domeniul instalatiilor termice si sanitate sau daca ele m-au ales pe mine, cert este ca a fost cea mai buna elegere. Sunt un om mereu in miscare, agitat ar spune unii, polivalent ar spune altii, care cauta mereu solutii si tehnologii de ultima generatie care sa vina in intampinarea viitorului, nu a trecutului.

Instalatii termice Brasov: de la centrale la panouri solare

Daca in urma cu 20-30 de ani toata lumea era racordata la sistemul centralizat de termoficare, lucrurile stau diferit acum. De la o zona la alta a tarii difera ponderea celor care si-au montat centrale proprii sau de bloc. La Brasov cele mai multe apartamente sau case au incalzire in regie proprie.

Sistemul centralizat de livrare a apei calde si a caldurii nu este cea mai buna optiune. Nu vad de ce o institutie sa hotarasca in locul meu cand si cum sa imi incalzesc casa, ce temperatura sa am in incapere si in ce perioada. Posibilitatea montarii de centrale termice murale a schimbat acest lucru. Fiecare are puterea de a decide atat asupra temperaturii ambientale cat si asupra temperaturii apei calde menajere. Expresia “platesti cat consumi” capata sensul corect in acest caz.

Un pas spre viitor au reprezentat panourile solare, o alternativa ecologica pentru incalzirea apei menajere si chiar pentru incalzirea locuintelor. Avem suficiente zile insorite si se poate capta energie solara si pentru zilele in care soarele nu vrea sa isi arate fata. Personal, visez la ziua in care ne vom folosi doar energiile naturale ale Terrei (solare, eoliene, geotermale) pentru a avea utilitati gratuite.

Instalatii sanitare Brasov: de la robineti la conducte de alimentare cu apa

Baile si bucatariile noastre au devenit de mult timp o provocare pentru designerii de interior. In functie de spatiu disponibil alocat acestor incaperi se cauta solutii care sa imbine utilul cu placutul, care sa creeze armonie fara a afecta functionalitatea. Exista game variate de obiecte si accesorii sanitare, unele chiar hight tech (baterii cu senzori de miscare, dus cu lumini, radio etc) care se indeplineasca toate cerintele clientilor. Instalatiile “la vedere” se gasesc acum in forme si culori diferite, pot fi metalice, compozite sau din sticla etc. Tevile si conductele sunt ascunse sau mascate, totul este gandit si apoi realizat cu fidelitate pana la cele mai fine detalii.

Instalatiile sanitare, indiferent ca vorbim de baie sau de bucatarie, au devenit elemente functionale de design si arhitectura, altfel spus, sunt dinamice, exact ca mine.

Aer conditionat industrial Brasov pentru angajati eficienti

Expertii spun despre calitatea muncii ca este direct proportionala cu confortul angajatului, cu cat acesta din urma lucreaza intr-un mediu mai placut, cu atat va fi mai eficient, motiv pentru care se pune accent pe calitatea aerului respirat. Acesta este motivul pentru care se monteaza aer conditionat industrial Brasov in cadrul intreprinderilor, haleor, magazinelor etc.

Piata constructiilor civile si industriale s-a modificat mult in ultimul timp in masura in care se urmareste reducerea costurilor pentru incalzire. Eficienta energetica a dus la scaderea calitatii aerului din interiorul cladirilor, urmatoarea masura luata fiind instalarea unui sistem de ventilatie care sa permita o aerisire, o reimprospatare a aerului.

Aer conditionat industrial Brasov pentru a controla nivelul de umiditate

In functie de temperatura aerului de afara, in interior ar trebui sa avem un indice de umiditate cuprins intre 30 si 50%, valorile din afara intervalului fiind periculoase pentru sanatate. Daca acasa putem aerisi prin deschiderea geamurilor, putem folosi umidificatoare sau dezumidificatoare pentru a tine umiditatea sub control, pentru spatiile largi este nevoie de solutii de climatizare inteligente care sa permita un control individual pe zone diferite.

Pentru fiecare spatiu este nevoie sa existe posibilitatea de a se putea face setari care tin cont de marimea spatiului, temperatura de afara, de cati oameni lucreaza in perimetrul respectiv, daca exista echipamente care degaja caldura sau aburi sau substante toxice. Pentru fiecare zona in parte se pot face setari care sa programeze sistemele de aer conditionat industrial Brasov sa functioneze dupa un program prestabilit. Senzorii care masoara indicii care definesc calitatea aerului pot transmite semnale de alarma care sa porneasca sistemul de ventilatie ori de cate ori este nevoie.

Cand vorbim despre instalatii de aer conditionat, vorbim atat despre solutii de racire a aerului cat si despre solutii de incalzire. Aceste sisteme inteligente de climatizare pot avea ambele functii, sunt silentioase si asigura un climat sanatos, un aer de calitate si un confort sporit.

Sa muncim cu spor, sa fim productivi si sa respiram un aer curat.

Aparatul de aer conditionat – moft sau necesitate

aer conditionat Brasov

Daca stai la parter si nici nu iti bate soarele in geam vei spune ca e un moft. Daca stai la ultimul nivel si soarele isi mai arunca si ceva raze in geamul tau, aparatul de aer conditionat devine o necesitate. Pornind grosier de la aceste afirmatii stim cu totii ca totul se reduce la nivelul de confort al fiecaruia.

Vom vorbi despre Brasov pentru ca niste studii recente au marcat orasul (pe care toata lumea il credea ozonat ) pe harta oraselor cu un indice de poluare ridicat.

Montaj aer conditionat Brasov – domeniu casnic

Pentru toti conteaza nivelul de caldura si /sau umiditate din casa, fiecare dintre noi functioneaza sau se odihneste cel mai bine la anumite grade in termometru. Daca esti unul din acei oameni care doresc sa aibe o temperatura constanta pe timp de vara iti recomandam montajul unui aparat de aer conditionat.

Casele smart sunt solutia omului modern, iti poti programa aparatul sa porneasca sau sa se opresca la anumite ore astfel incat atunci cand tu ajungi acasa temperatura ambientala sa fie optima. In acest fel nu vei fi deranjat de posibilii curenti de aer si vei intra intr-o casa racoroasa si, mai ales, aerisita. Pana la urma si sanatatea noastra depinde de calitatea aerului respirat (despre nivelul de poluare si efectele lui auzim frecvent).

Instalatii de climatizare Brasov – domeniu industrial

Daca instalarea unui aparat de aer conditionat intr-o locuinta sau birou este un lucru relativ usor, atunci cand vorbim de spatii extinse lucrurile se complica. In functie de marimea spatiului si de oamenii care il deservesc solutiile pot fi diferite. Fie ca este vorba despre instalarea de chillere care produc apa racita sau de instalarea de centrale de tratare a aerului, toate au nevoie de tubulaturi si instalatii de distributie, vorbim de un sistem compex care face ca aerul respirat in incinta magazinelor, institutiilor sau intreprinderilor sa fie unul in parametri optimi.

Este mai mult decat evident ca in spatiile industriale aerul conditionat este o necesitate. Nivelul de oxigen, umiditatea si temperatura pot fi controlate si pot asigura o calitate superioara a aerului. Poluarea, noxele, aerul incarcat cu praf nu au ce cauta intr-un spatiul in care se doreste productivitate, calitatea aerului poate fi unul din factorii care sa contribuie la acest lucru. Nimeni nu si-ar dori sa mearga intr-un mall si sa se simta ca in sauna sau sa-i inghete mainile pe carut.

Indiferent de marimea spatiului exista solutii care sa asigure un aer curat (conditionat de parametrii doriti), o stare de comoditate sau lejeritate optima activitatilor intreprinse.

Demolari civile si industriale – un prim pas intr-o constructie noua

servicii demolari civile si industriale

Timpul nu iarta pe nimeni, toate lucrurile sunt supuse degradarii indiferent din ce sunt facute. Cand starea de degradare este avansata si consolidarea nu mai este o solutie tot ceea ce ramene de facut este demolarea, si nu oricum, ci controlat si in siguranta.

Demolari industriale sau, altfel spus, si colosii mor

Probabil ca ati trecut des pe langa fosti colosi industriali aflati in paragina, pe la periferiile marilor orase inca mai exista cladiri sau bucati din cladiri ca niste martori ai unei epoci de mult apuse. Atunci cand acestea sunt un pericol sau cand se vrea refolosirea spatiului/terenului respectiv se apeleaza la servicii de demolari industriale. Fie ca este vorba de un spatiu comercial (cladire de beton sau hala metalica) sau de o fosta fabrica, cu utilajele de care dispunem , demolarea se va face controlat, pe etape si cu un impact cat mai mic asupra mediului. Suntem preocupati continuu de calitatea mediului si nu ne dorim sa fim o sursa de poluare. Exista cladiri vechi la care s-au folosit placi de azbest, suntem foarte atenti ca astfel de materiale sa aibe un regim special.

O conditie esentiala in demolari, fie ele industriale sau civile, este sa cunosti bine domeniul constructiilor. Nu poti demola un lucru daca nu stii cum a fost construit, daca nu cunosti temeinic etapele unei constructii.

Demolari civile: case, vile, dependinte

Exista case foarte vechi care din lipsa ingrijirii corecte, din lipsa proprietarilor sau din varii motive ajung in imposibilitatea de a fi locuite si reparate, respectiv consolidate, singura solutie fiind daramarea lor in vederea unei constructii noi. Uneori este nevoie doar de daramarea unei parti din casa sau de recompartimentare.

Pe langa avantajul eliberarii unui spatiu, in cazul demolarilor controlate se poate face recuperarea materialelor reciclabile si revalorificarea lor.

Incalzire in pardoseala Brasov – confort la superlativ

incalzire in pardoseala Brasov

Ce inseamna pentru tine confortul? Sa fie un divan, o sofa moale si confortabila in care sa te cuibaresti? Sa fie un ceai cald sau o cafea alaturi de o carte interesanta? Sa fie o cada cu apa fierbinte? Sa fie o pardoseala calda pe suprafata careia sa te plimbi descult? Sau poate toate la un loc?

Pot spune cu certitudine ca mie nu imi place frigul si ca am mereu picioarele reci (toata lumea spune ca am probleme cu circulatia periferica). Daca cei mai multi dintre noi atunci cand renoveaza se gandesc la paleta de culori sau la mobilier, eu mi-am dorit un singur lucru: incalzire in pardoseala. Nu, nu e un moft, e acel ceva care inseamna confort pentru mine, care imi da o stare de bine, care ma face sa ma simt ACASA.

Daca faci marea greseala sa intrebi printre rude sau prieteni vei ajunge in situatia in care nu vei sti ce sa faci. Toti vor veni cu idei, cu argumente pro si contra si vointa ta nu va mai conta. Cel mai bine ar fi sa apelezi la o firma din domeniul instalatiilor, vei primi sfaturi si explicatii pertinente. Apeland la specialisti vei primi toate aspectele pozitive sau negative legate fix de spatiul tau locativ, vei lua hotararea in totala cunostinta de cauza.

Picioarele reci iubesc incalzirea in pardoseala

Cand vine vorba de incalzire in pardoseala Brasov credeti-ma pe cuvant ca nu e moft, e necesitate. La noi iarna e mai lunga si nu am nici o placere in a sta in papuci de casa cel putin 6 luni pe an. E suficient sa stai incaltat 10 ore pe zi, macar cand ajungi acasa sa ai acel sentiment de libertate, sa umbli descult si sa simti atingerea calda a parchetului sau a gresiei. Eu nu cred ca vreau prea mult, vorba unei reclame, merit!

Lasand deoparte confortul meu (la care tin foarte mult) nici aspectul estetic al incaperii nu e de neglijat. Va mai aduceti aminte de caloriferele vechi de fonta? Cat de urate erau… Eu nu eram multumit nici de cel de aluminiu care trona sub geam, plus ca nici caldura nu era uniforma, cu cat te indepartai de calorifer cu atat scadea si aceasta. Ba mai mult, trebuia sa ai valente de inginer atunci cand montai perdeaua ca aceasta sa nu cada inestetic pe calorifer. Daca voiai perdea lunga iarna trebuia sa o dai deoparte sa nu iti blocheze caldura. Eu ma bucur ca am scapat de calorifer, in plus, am podeaua calda, caldura constanta si uniforma si nu in ultimul rand, facturi mai mici.

Inainte de a alege un sistem de incalzire cel mai bine este sa intrebi un specialist. Pentru mine cea mai buna varianta a fost de incalzire in pardoseala, Brasov e un oras racoros.

Informatii utile despre tratarea apei menajere

epurare apa menajera

Exista mai multe procese cheie care apar in timpul tratării de ape menajere: diluare, coagulare si sedimentare, filtrare, dezinfectie si alte tratamente chimice. In cele ce urmeaza va vom prezenta cate informatii utile despre fiecare dintre aceste procese.

Diluarea apei

Inainte de industrializare, poluarea raurilor si a cursurilor de apa nu a fost o problema atat de importanta. Produsele uzate au fost eliberate în corpurile de apa, dar cantitatea de astfel de deversari nu a fost la fel de mare ca nivelurile actuale. Aceasta nu este cea mai eficienta metoda de tratare deoarece chiar si cantitati mici de poluanti, cum ar fi unele pesticide, se pot acumula in timp.

Coagulare si floculare

Uneori, particulele care trebuie filtrate in timpul tratarii de ape menajere sunt foarte mici. Acest lucru le face mai putin probabil sa fie filtrate. Substantele chimice numite coagulante si / sau substante de filtrare sunt adaugate in apa si amestecate pentru a face ca particulele fine sa se lipeasca impreuna pentru a forma particule mai mari care se pot usca mai bine sau pot fi filtrate mai eficient. Scopul acestui proces este de a imbunatati performanta proceselor de tratare ramase.

Sedimentarea

Pentru statiile de epurare ce trateaza apa care contine o multime de solide, sedimentarea este un pas comun de tratare. Procesul incetineste curgerea apei intr-un iaz sau bazin, astfel incat elementele mai grele sa se poata lasa in jos. Daca apa nu este suficient de inceata, aceste elemente sunt purtate de-a lungul urmatoarei etape a procesului, ceea ce nu este de dorit.

Filtrare

Apa curge printr-un material care indeparteaza particulele, organismele si / sau contaminantii. Materialul folosit este cel mai adesea un mediu granular, cum ar fi nisip, carbune antracit zdrobit sau carbune activ. Impreuna cu variatia dimensiunilor si a tipului de medii de filtrare, facilitatile sunt, de asemenea, proiectate sa functioneze la rate diferite de curgere prin intermediul mediului de filtrare. Instalatiile traditionale de filtrare includ filtrarea lenta a nisipului, filtrarea cu viteza ridicata si filtrarea cu pamant de diatomee.

Tratarea de ape reziduale

montare statii epurare

Tratarea de ape reziduale este un proces de imbunatatire si purificare a apei prin indepartarea unora sau a tuturor contaminantilor, facand apa sa fie reutilizata sau returnata in mediul inconjurator. Deversarea poate fi in apa de suprafata, cum ar fi raurile sau oceanul, sau la apele subterane care se afla sub suprafata pamantului. Prelucrarea corecta a apelor uzate asigura mentinerea calitatii acceptabile a apei.

In multe parti ale lumii, problemele de sanatate si bolile au fost adesea cauzate de deversarea de ape reziduale netratate sau tratate inadecvat. Poluarea apei are un impact grav asupra tuturor creaturilor vii si poate afecta negativ utilizarea apei pentru consumul de alcool, nevoile gospodariei, recreere, pescuit, transport si comert. Instalatiile de tratare a apelor uzate reduc solidele organice si solidele in suspensie pentru a limita poluarea mediului. Progresele in ceea ce priveste tehnologia au impus evolutia proceselor de tratare care elimina substantele toxice din apa. In prezent, avansarea cunostintelor stiintifice a condus la o reducere a deversarilor.

Tehnologia de tratare a apelor reziduale include metode fizice, biologice si chimice. Substantele reziduale trecute prin procedee de tratare trebuie sa fie reutilizate sau eliminate intr-un mod sigur. Apa purificata este evacuata in apa de suprafata sau in apa subterana. Reziduurile, numite namoluri sau biosoliduri, pot fi refolosite prin compostarea atenta sau prin aplicarea lor pe teren. Uneori acestea post fi si incinerate.

Zonele rurale neechipate, in cea mai mare parte, utilizeaza sisteme pe baza de fose septice. Acestea dispun de un rezervor mare, cunoscut sub denumirea de rezervor septic, care elimina si stocheaza solide. Ele vor fi descompuse partial de bacteriile anaerobe care apar in mod natural. Solidele trebuie sa fie pompate si remorcate pentru a fi eliminate separat. Acestea merg adesea la stațiile de epurare a apelor uzate municipale sau sunt refolosite ca ingrasaminte.

Pe masura ce stiinta a avansat, a fost identificata o necesitate a unei ape mai pure, iar tehnologia s-a dezvoltat pentru a oferi un tratament mai bun. Metalele grele, substantele chimice toxice si alti poluanti pot fi indepartati din ce in ce mai mult din ape reziduale si industriale. Metodele de tratare avansata includ microfiltrarea, adsorbtia de carbon, evaporarea / distilarea si precipitarea chimica.

Tratarea apelor uzate

montare statii epurare

Tratarea apelor uzate este procesul de transformare a apelor reziduale – apa care nu mai este necesara sau care nu mai este adecvata pentru utilizare – in apa care poate fi evacuata inapoi in mediul inconjurator. Apa uzata se formeaza printr-o serie de activitati, cum ar fi scaldatul, spalarea, folosirea toaletei si scurgerea apei de ploaie. Apele uzate sunt pline de contaminanti, inclusiv bacterii, substante chimice si alte toxine. Tratamentul sau vizeaza reducerea contaminantilor la niveluri acceptabile pentru a face apa să fie sigura pentru deversarea ei inapoi in mediul inconjurator si se realizeaza prin epurari.

Cate tipuri de statii de tratare exista?

Exista doua tipuri de statii de tratare a apelor uzate, si anume statii de tratare chimica sau fizica si statii de epurare biologica. Instalatiile biologice de tratare a deseurilor utilizeaza materii biologice si bacterii pentru a descompune substantele uzate. Instalatiile de tratare a apelor uzate utilizeaza reactii chimice, precum si procese fizice pentru tratarea apei. Sistemele de epurari biologice sunt ideale pentru tratarea apelor reziduale provenite de la gospodarii si spatii comerciale. Statiile fizice de tratare a apelor uzate sunt utilizate in cea mai mare parte pentru tratarea apelor uzate provenite din sectoare industriale, fabrici si firme de productie. Acest lucru se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a apelor uzate din aceste industrii contin substante chimice si alte toxine care pot dauna mediului in mare parte.

Sistemele de colectare a apei sunt puse in aplicare pentru a se asigura ca toate apele uzate sunt colectate si directionate catre un punct central. Apa este apoi directionata spre o statie de tratare care utilizeaza sisteme de drenare subterana. Totusi, transportul apelor reziduale trebuie efectuat in conditii de igiena. Tevile ar trebui sa fie etanse, iar oamenii care ofera serviciile trebuie sa poarte imbracaminte de protectie.

In instalatia de tratare, controlul mirosului este foarte important. Apele uzate contin o multime de substante murdare care provoaca un miros neplacut in timp. Pentru a va asigura ca zonele inconjuratoare sunt curatate de mirosul nepotrivit, procesele de tratare a mirosurilor sunt initiate in instalatia de tratare. Toate sursele de miros sunt continute si tratate folosind substante chimice pentru a neutraliza elementele producatoare de miros murdar. Acesta este primul dar si cel mai important pas in procesul de epurari.

Deficitul de apa

montare statii epurare

Deficitul de apa a devenit una dintre cele mai mari amenintari cu care se confrunta astazi societatea, facandu-l unul dintre principalele obiective de dezvoltare ale ONU. Prin urmare, guvernele au inceput sa dezvolte noi proiecte si tehnologii pentru a diminua efectele sale asupra lumii. Astfel de proiecte si tehnologii includ recoltarea ploii, transferurile apei, desalinizarea si epurarea de ape uzate. Spre deosebire de restul, tratarea apelor reziduale reprezinta o solutie sustenabila pe termen lung a deficitului de apa. Apa uzata este apa folosita de locuinte si de unitatile comerciale sau industriale care au devenit prea poluate pentru a fi utilizate ulterior. Aceste ape uzate contin substante organice si anorganice suspendate si dizolvate, cum ar fi carbohidrati, grasimi, sapunuri, detergenti, precum si diverse substante chimice organice naturale si sintetice.

Procesul de tratare trebuie impartit in diferite etape de tratare pentru a asigura o buna calitate a apei. Etapa preliminara a procesului de tratare utilizeaza ecrane de filtrare mari, care elimina materiale anorganice solide cum ar fi hartia, plasticul si metalul. Aceasta etapa este urmata de indepărtarea granulelor si a namolurilor care sunt abrazive. In stadiul primar, apa uzata este trecuta printr-un rezervor de sedimentare, unde particulele solide de material organic sunt indepartate prin stabilizarea gravitationala in fundul rezervorului. Namolul primar rezultat este apoi racit in centrul rezervorului unde acesta este concentrat si pompat pentru tratare ulterioara.

Apa reziduala este apoi supusa unui proces biologic cunoscut ca proces de namol activ, care utilizeaza microorganismele aparute natural pentru a descompune solidele organice dizolvate si suspendate. Apele reziduale intra apoi in tancurile de aerare unde aerul este suflat in apa pentru a asigura ca exista suficient oxigen pentru a promova cresterea microorganismelor. Aceste microorganisme consuma apoi poluantii organici si substantele nutritive din ape uzate.

Apa reziduala este apoi trecuta intr-un rezervor unde are loc a treia etapa de tratament, cunoscuta sub numele de stadiul tertiar. In această etapa, se utilizeaza alte substante pentru a indeparta orice agenti patogeni biologici prezenti. In unele cazuri, acest tratament se repeta de mai multe ori.