Boala Parkinson in atentia specialistilor din Clinica de Neurologie Cluj Mind Reset

clinica neurologie cluj parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică, progresivă și invalidantă, care afectează în special sistemul nervos central, inclusiv oamenii în vârstă. Această afecțiune este caracterizată prin pierderea progresivă a celulelor nervoase (neuronilor) care produc dopamină, un neurotransmitător esențial pentru controlul mișcărilor și coordonarea musculară.De foarte mulți ani specialiștii din clinica de neurologie din Cluj Mind Reset dezvoltă soluții care să facă viață pacienților cu acest diagnostic una mai blândă.

De ce laleau este simbolul bolii Parkinson?

Laleaua a devenit simbolul bolii Parkinson datorită lui James Parkinson, medicul care a descris boala pentru prima dată în 1817, în cartea sa „Essay on the Shaking Palsy”. În cartea sa, Parkinson a descris simptomul principal al bolii, tremurul involuntar al membrelor, ca fiind similar cu mișcările ondulatorii ale unui trandafir, numit și lalea.

Care sunt tulburările psihice care afecteaza pacientii cu Parkinson?

În afara simptomelor motorii, cum ar fi tremurul și rigiditatea musculară, boala Parkinson poate provoca și tulburări psihice și cognitive. Tulburările psihice includ anxietatea, depresia, halucinațiile, psihoza și tulburările de somn, cum ar fi insomnia și somnolența diurnă excesivă. Aceste tulburări pot fi cauzate de deficiențele de dopamină, care afectează atât sistemul motor cât și sistemul cognitiv și emoțional. Specialiștii din clinica de neurologie din Cluj amintita mai sus urmăresc aceste simtome și adaptează terapiile în funtie de toți factorii implicați.

Care sunt simptomele non-motorii?

Boala Parkinson poate provoca și simptome non-motorii, cum ar fi:

  • Tulburări de somn (insomnie, somnolență diurnă excesivă, tulburări de somn REM)
  • Tulburări digestive (constipație, balonare, dificultăți înghițire)
  • Probleme urinare (urinare frecventă, urinare involuntară)
  • Schimbări în funcția sexuală (disfuncție erectilă, pierderea libidoului)
  • Schimbări în funcția cognitivă (probleme de memorie, dificultăți de concentrare, demență)

Care sunt cele mai noi descoperiri în acest domeniu?

Există o serie de cercetări în desfășurare în domeniul bolii Parkinson, care explorează noi metode de diagnosticare, tratament și gestionare a simptomelor. Ele sunt folosite si in clinica de neurologie din Cluj Mind Reset.  Unele dintre cele mai noi descoperiri includ:

  • Terapia genică: cercetătorii au explorat utilizarea terapiei genice pentru a restabili producția de dopamină în creier.
  • Terapia cu celule stem: cercetătorii explorează utilizarea celulelor stem pentru a repara sau înlocui neuronii afectați de boala Parkinson.
  • Inteligența artificială și analiza datelor: utilizarea tehnologiilor avansate de analiză a datelor și de inteligență artificială poate ajuta

În concluzie, boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă care afectează în special sistemul nervos central și care poate provoca simptome motorii și non-motorii. În prezent, există o serie de cercetări în desfășurare care explorează noi metode de diagnosticare, tratament și gestionare a simptomelor, inclusiv terapia genică și terapia cu celule stem, precum și utilizarea tehnologiilor avansate de analiză a datelor și de inteligență artificială. În clinia de neurlogie din Cluj Mind Reset toată lumea este la curent cu ultimele noutăți care ar putea ameliora starea pacienților.