Cand e momentul sa faci investitii in aur?

invetitii in aur: lingouri si monede

Unii sustin ca aurul este o relicva barbara care nu mai detine calitatile monetare ale trecutului. Intr-un mediu economic modern, moneda de hartie este banii de alegere. Ei sustin ca singurul beneficiu al aurului este faptul ca este un material care este folosit in bijuterii. La celalalt capat al spectrului se afla cei care sustin ca aurul este un activ cu diverse calitati intrinseci care il fac unic si necesar ca investitorii sa-l detina in portofolii. In articolul de astazi discutam despre investitii in aur.

Pentru a intelege scopul aurului, trebuie sa privim inapoi la inceputul pietei aurului. In timp ce istoria aurului a inceput in 2000 i.Hr., cand egiptenii antici au inceput sa creeze bijuterii, abia in 560 i.Hr. aurul a inceput sa actioneze ca moneda. La acea vreme, comerciantii doreau sa creeze o forma standardizata si usor de transferat de bani care sa simplifice comertul. Crearea unei monede de aur cu un sigiliu parea a fi raspunsul, deoarece bijuteriile din aur erau deja acceptate si recunoscute pe scara larga in diferite colturi ale pamantului.

Investitii in aur – importanta si istoric

investitii in aur

Chiar daca aurul nu mai sprijina dolarul american (sau alte monede din intreaga lume, de altfel), el inca are importanta in societatea actuala. Este inca important atunci cand vorbim de investitii in aur. Pentru a valida acest punct, nu este nevoie sa privim mai departe decat bilanturile bancilor centrale si ale altor organizatii financiare, cum ar fi Fondul Monetar International. In prezent, aceste organizatii sunt responsabile pentru detinerea a aproape o cincime din oferta mondiala de aur suprateran. In plus, mai multe banci centrale si-au adaugat rezervele de aur actuale, reflectand preocuparile legate de economia globala pe termen lung.

Ideea ca aurul pastreaza bogatia este si mai importanta intr-un mediu economic in care investitorii se confrunta cu o scadere a dolarului american si cu o inflatie in crestere. Din punct de vedere istoric, aurul a servit drept acoperire impotriva scenariilor negative. Odata cu cresterea inflatiei, aurul se apreciaza de obicei. Cand investitorii isi dau seama ca banii lor isi pierd valoarea, ei vor incepe sa-si pozitioneze investitiile intr-un activ dur care si-a mentinut in mod traditional valoarea.