Într-o societate civilizată, în care tehnologia a luat amploare, este obligatoriu ca oamenii să conștientizeze că o lume curată implică responsabilitate atunci când vine vorba despre colectare deșeuri.
Astăzi găsim în supermarket nenumărate produse ambalate în pungi, sticle sau recipiente de metal, dar câți dintre noi conștientizăm care sunt etapele prin care trece ambalajul după ce conținutul a fost consumat?
Astfel, ambalajele care ajung deșeuri trebuie depozitate în containere speciale pentru a elimina riscul contaminării mediului. Mai mult decât atât, Ministerul Mediului împreună cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului au elaborat o serie de legi referitoare la maniera corectă de colectare deșeuri, cu scopul de a eficientiza întreg procesul.
Și totuși, care este definiția „deșeului”?
Ei bine, cunoaștem faptul că termenul general face referire la toate resturile materiale rezultate dintr-un proces tehnologic sau casnic, motiv pentru care trebuie încadrat selectiv în categorii, după cum urmează :
📌 Deșeuri electrice, electronice, electrocasnice, însemnând componente sau piese inutilizabile ale diverselor aparate, care trebuie prelucrate în mod aparte, pentru a nu afecta mediul.
📌 Deșeuri medicale, precum echipamentele folosite în tratarea bolnavilor sau cele utilizate pentru prelucrarea substanțelor care trebuie gestionate responsabil, astfel încât să nu afecteze alte forme de viață : oameni, animale, plante.
📌 Deșeurile menajere (categoria cea mai răspândită) necesită o colectare selectivă, cu importanță deosebită în procesul de reciclare.
📌 Deșeurile din plastic fac parte din seria „nedegradabile”. S-a demonstrat că, de exemplu, sticlele și pungile din plastic vor fi asimilate de mediu în câteva secole.
📌 Deșeurile din sticlă sunt cele mai greu degradabile, o sticlă ajungând să fie asimilată în 4000 de ani.
În concluzie, o colectare deșeuri atentă înseamnă primul și cel mai important pas pentru o civilizație înfloritoare. Să reținem că această sarcină este responsabilitatea noastră, nu a naturii!10