Demolari, mituri si adevaruri

demolari si excavatii bucuresti

Orasele se exting, se transforma, se adapteaza noilor cerinte de confort si siguranta. Cu parere de rau, unori este necesar sa apelam la servicii de demolari pentru ca unele cladiri devin un adevarat pericol pentru viata oamenilor din Bucuresti sau din orice oras din tara sau, pur si simplu,  pentru ca lucrarile de reabilitare ar depasi cu mult lucrarile de noi constructii.

Nu este o crima sa demolezi

De cele mai multe ori, cuvantul „demolare” atrage recenzii negative, este egal cu distrugerea. Asta poate si din cauza demolarilor din timpul „epocii de aur” in care multe cladiri si biserici cu importanta istorica si arhitecturala au fost rase de pe fata pamantului peste noapte (unele au avut noroc si au fost mutate!).

Am ajuns la o anumite maturitate sociala care ar trebui sa impiedice astfel de dezastre. Trebuie sa fim constienti ca uneori este nevoie sa renuntam la anumite cladiri daca nu mai exista sansa realbilitarii sau daca starea de degradare este mult prea avansata. Daca nu mai putem face nimic pentru ele, nu este un motiv sa asteptam ca timpul sa le transforme in praf.

Putem interveni acolo unde este nevoie si apela la demolari controlate pentru a repune in circuit un teren care poate fi valorificat.

Cele doua motive majore pentru o demolare sunt:

  • siguranta publica
  • nevoia de spatiu

Demolarea controlata necesita experienta

Sa demolezi este nevoie de cunostinte de structura si rezistenta. In timpul procesului de daramare a unei constructii trebuie sa produci cat mai putine pagube: praf, moloz imprastiat, distrugerea spatiului imprejmuit, imprastiere de azbest (substanta interzisa azi in constructii ).

Demolarea cuprinde si indepartarea fundatiei.  Daca nu este vizibila, nu inseamna ca nu exista. 🙂 Operatiunea se face prin lucrari de excavatii cu utilaje de mare putere.

Reciclarea si refolosirea materialului din demolari

Cele mai multe cladiri sunt realizate din beton. Betonul si fierul de legatura din acesta pot fi reciclate si folsite in lucrari de asfaltari si in lucrari de fundatii.

Scheletele metalice pot fi demontate piesa cu piesa precum un lego si refolosite. Daca au suferit degradari, atunci pot si domolate controlat. Fierul poate si revalorificat in proportie de 100%.

Demolarea este un pas catre reconstructie

In locul unei cladiri care se darama oricum,  se poate construi una noua, sau, de ce nu, un parc sau un loc de joaca, un cinematograf, orice. In orase este mereu nevoie de spatiu, de noutate, de confort si curatenie.

Demolarea nu este un lucru rau, poate fi o solutie salvatoare.