Mihai Eminescu este nemuritor!

mihai eminescu

Toată presa de astăzi vorbește despre cei 134 de ani de la moartea poetului național al României, Mihai Eminescu. Pentru mine și pentru mulți alții, poetul nu a murit, trăiește acolo unde îi este locul, în inimi și în minți.

Nu pot!! Nu pot să nu spun că Eminescu se află azi, 15.06.2023, pe locul 3 în Google Trends, primele locuri fiind ocupate de Jador (nimic nou sub soare) și Aeroportul Brașov.  🙁

Astăzi se împlinesc 134 de ani de la metamorfoză. Un luceafăr strălucește pe cerul celor care au lăsat în urmă o moștenire pentru care nu iți trebuie certificat sau participare la masa succesorală. Deși timpul a trecut, influența sa continuă să strălucească în lumea literară și culturală, iar opera sa a rămas vie în inimile oamenilor. Și școala are un rol imens aici!

Născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, Mihai Eminescu este recunoscut ca fiind cel mai important poet al României și unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii universale. Opera sa, de o valoare literară inestimabilă, cuprinde poezii, eseuri, articole politice și traduceri; toate reflectă adâncimea gândirii sale și dragostea sa pentru limba și cultura română.

Eminescu a lăsat o amprentă puternică asupra dezvoltării literaturii române. Poemele sale, cu teme precum iubirea, misticismul și destinul, cu profunzimea, eleganța stilului poetic și capacitatea de a crea imagini vibrante în mintea cititorului, au făcut ca poeziile sale să fie iubite și recitate până în prezent.

Pe lângă talentul său poetic, Eminescu a fost și un gânditor profund, abordând teme filozofice, politice și sociale. A fost un susținător înfocat al idealului național al românilor și a luptat pentru libertate, dreptate și progres. Viziunea sa asupra societății și critica sa la adresa sistemului politic de la acea vreme au rămas relevante și sunt considerate de mulți ca fiind actuale și acum.

Despre viata tulbure a lui Eminescu s-a scis mult și se va mai scrie. Este trist că ne amintim de el de două ori pe an. Probabil că acum ar zâmbi și ar scrie repede o poezie depre naștere și moarte și firul scurt și plin de noduri care le leagă pe cele două. 🙂

Într-o epocă în care valorile culturale și literare sunt adesea trecute cu vederea, aniversarea celor 134 de ani de la moartea poetului este prilejul perfect pentru a încuraja  schimbarea, pentru a face un indemn la lectură. Chiar dacă suntem în era digitală, în era în care informațiile circulă rapid și în cantități greu de măsurat, nimic nu poate înlocui magia unei cărți bune. Așadar, citeste!

Astăzi este despre tine Mihai Eminescu, astăzi este despre omul care a iluminat lumea cu cuvintele sale. Să avem mintea trează, inima blândă și să citim. Mult!