Scleroza multipla, diete si recomandari de la Clinica de Neurologie din Cluj Mind Reset

clinica neurologie Cluj

Medicii nutritionisti si medicii neurologi recomanda la unison o dieta cat mai echilibrata pentru pacientii care sufera de scleroza multipla. Clinica de neurologie din Cluj Mind Reset tine cont de aceste aspecte si le recomanda pacientilor diete personalizate si un stil de viata cat mai sanatos.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă este o afecțiune autoimună cronică care afectează sistemul nervos central. Persoanele care suferă de scleroză multiplă pot experimenta o gamă largă de simptome, inclusiv slăbiciune musculară, spasme, probleme de vedere și de echilibru, probleme cognitive și alte simptome.

Ce diete recomandă clinica de neurologie din Cluj?

Nu exista diete standard! O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la menținerea stării de sănătate și la reducerea simptomelor.

Iată câteva diete recomandate  de clinica de neurologie Cluj pentru persoanele cu scleroză multiplă:

Dieta mediteraneană: Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Această dietă este bogată în antioxidanți și grăsimi sănătoase, care pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor nervoase.

Dieta cu conținut scăzut de grăsimi saturate: O dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate poate ajuta la reducerea inflamației și a simptomelor sclerozei multiple. Alimentele bogate în grăsimi saturate includ carne roșie, produse lactate grase și produse alimentare procesate. În loc de aceste alimente, se recomandă consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și proteine slabe, cum ar fi puiul sau peștele.

Dieta cu conținut ridicat de vitamina D: Unele studii sugerează că persoanele cu scleroză multiplă pot avea un nivel scăzut de vitamina D în sânge. Consumul de alimente bogate în vitamina D, cum ar fi somonul, sardinele, ouăle și ciupercile, poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina D și la reducerea simptomelor sclerozei multiple.

Dieta fără gluten: Unele persoane cu scleroză multiplă pot avea o sensibilitate la gluten. O dietă fără gluten poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor pentru aceste persoane. Alimentele care trebuie evitate în această dietă includ pâinea, pastele, cerealele și alte produse care conțin gluten.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un nutriționist  și cu specialistul de la clinca de neurologie din Cluj înainte de a face modificări semnificative ale dietei. Ei pot oferi recomandări specifice pentru nevoile individuale și pot ajuta la elaborarea unui plan de alimentație echilibrat și sănătos.