Vreau si eu un robot la dispozitia mea

inginerie si constructii

Aseara m-am uitat la un film cu cu roboti construiti sa ne serveasca si care devenisera aproape umani. Poate daca nu juca Banderas in el, schimbam canalul ;). Mi se pare mie sau mai avem doar cateva generatii pana acolo?

Circuite, piese mici si mari, motoare si motorase si mii de componente se ingramadesc intr-o astfel de masinarie… Sa privim in gradina celor care se ocupa cu echipamente industriale si automatizari. Eu sunt fascinata de-a dreptul de tot ce se intapla pe liniile de productie. Totul este gandit si proiectat in cele mai mici detalii, brate si benzi transportoare au luat locul oamenilor si executa operatii din cele mai compexe. Nu sunt ele niste roboti imensi?

Daca in adolescenta citeam I. Asimov si ma amuzam despre cum vedea scriitorul anumite aspecte din viitor, acum incep sa cred ca omul a reusit sa prevada aspecte care chiar au devenit realitate. Domeniul automatizarilor este complex: de la echipamente industriale la automatizari linii de prdusctie, de la echipamente de ridicat la poduri rulante si modernizarea constanta a acestora.

Ma uitam zilele trecute la niste instalatii din inox. Va vine sa credeti sau nu,  sunt adevarate opere de arta. In plus, sunt facute aici, In Romania.

Credeam ca doar balustradele din inox pot fi interpretate in mai multe feluri. Ei bine, m-am inselat. Ce silozuri din inox contruiesc baietii astia! In plus, transportoarele pentru silozuri sunt niste constructii ingineresti complexe asemenea tubulaturilor.

Cei de la Brado Industry, caci despre ei este vorba, nu s-au oprit aici, au combinat lemnul cu inoxul si au creat o gama de mobilier scolar frumoasa, rezistenta la uzura si versatila.

Oare robotii vor fi din inox sau dintr-un material mai pretios? Ar fi bine sa reziste la orice tip de vreme, indiferent ca vorbim de frig, vant sau ploaie.

Daca tot am ajuns la capitolul asta, sa facem o paranteza mai pamanteana si sa vorbim despre hidroizolatii si termoizolatii. Cred ca am ajuns la momentul in care apartamentele de la ultimul nivel sa fie mai usor acceptate de viitorii proprietari. Un sistem de termohidroizolatii asigura confortul de care locuitorii au nevoie zi de zi. In plus, se pot bucura de o priveliste extraordinara. Eu astept momentul in care fiecare acoperis va fi verde.

Lucrurile nu au stagnat in acest domeniu, apar mereu materiale si tehnologii noi care „sigileaza” blocurile, institutiile sau casele pentru siguranta si confort.

Intorcandu-ne la robotii nostri, primul lucru ar fi realizarea unei machete. Cum va arata? Ce functii ar avea? Cum se va alimenta?

Apropo, cunosc un producator de machete din fibra de sticla care s-ar putea ocupa de un astfel de proiect. Sa vedeti ce machete nave construieste sau ce case in miniatura. Nu stiu cata rabdare trebuie sa ai sa construiesti machete la scara atat de mica dupa niste mastodonti.

Pe langa machete, construieste si case pe apa. De ce nu ai avea o casa plutioare? Stiti cate astfel de case sunt pe raurile si lacurile din Europa? Eu una as locui intr-o astfel de casa si nu m-ar deranja sa il am bodyguard pe Terminator, varianta tanara si fara steroizi. 🙂