2021 si aurul de investie

2021 a fost un an de criza, una generata de prezenta virusului Covid. Nu a mirat pe nimeni ca multi investitori au considerat aurul un activ stabil. Nici guvernele nu s-au lasat mai prejos si au investit si achizitionat zeci de tone de aur de investitie.

Extractia miniera de aur este limitata la un prag numit peak gold si se pare ca in 2020 s-a atins acest nivel. Inca nu au aparut rapoarte pentru anul 2021, dar, fiind an de criza nu ar fi nicio surpriza ca pragul de exploatare sa fi fost atins sau poate chiar depasit.

Se incearca mentinerea unui nivel relativ stabil de extractie a aurului. Astfel, se mentine un echilibru in piata financiara si asa fragila. In plus, rezervele de aur nu sunt limitate, extragerea unei cantitati constante de aur ajuta la mentinerea unui pret stabil, fara fluctuatii mari.

Zacamintele de aur sunt in scadere, se extrage pretiosul mineral din mine vechi, decoperirea de noi zacaminte aurifere finnd rara si de mici dimensiuni.

Topul surselor de aur

aur de investitie in functie de zacaminte

Africa de Sud nu este renumita doar pentru diamante ci si pentru zacamintele de aur. De aici a provenit cea mai mare cantitate de aur din ultimul timp, cca. o treime. Desi China nu se numara printre zonele cu mine de aur mari,  este fruntasa in productia de aur. Acelasi lucru este valabl si de pentru Canada si Peru.

Topul minelor de aur:

  1. Nevada Gold Mine  – USA
  2. Muruntau – Uzbekistan 
  3. Olipiada – Rusia
  4. Pueblo Viejo – Republica Dominicana
  5. Lihir – Papua Noua Guinee
  6. Caddia Valley – Australia
  7. Grasberg – Indonesia
  8. Kibali – Congo
  9. Loulo Gounkoto – Mali
  10. Boddington – Australia

Australia apare de 2 ori in top. Stii ce axista o emisiune cu cautatorii de aur din Autralia? Ti-o recomand. Localnicii inca cauta mine si reiau cautarile in zonele in care exploatatea s-a terminat. Sa nu iti inchipui ca fac aceste cautari gratis, trebuie sa plateasca.

Sa revenim. Situatia economica nu este roz, din contra. Totul s-a scumpit. Piata energetica s-a liberalizat, pretul apartamentelor si caselor s-a dublat si dobanzile la depozitele bancare aproape ca nu mai exista. Criptomonedele iti pot aduce profituri sau pierderi uriase si sunt greu de gestionat. Aurul ramane o investitie singura. Econoniseste. Cumpara aur de investitie, cumpara lingouri si monede de aur cu puritate mai mare de 995 (sunt scutite de TVA).