Anvelopele de iarna si eticheta europeana. Noutati in 2021

anvelope iarna

Iarna nu-i ca vara si asta e valabil si pentru carosabil ceea ce implica din responsabilitate sau  din obligatie legala echiparea masinilor cu anvelope de iarna.

Stiti etichetele acelea de pe frigidere si masini de spalat la care ne uitam si cautam clasa energetica si nivelul de zgomot? Pe anvelope veti gasi o eticheta similara care sa va ajute sa luati decizia cea mai buna.

Astfel, pe eticheta prezenta pe anvelope, fie ele de iarna , de vara sau all seasons se regasesc 3 criterii de eligibilitate:

  • rezistenta la rulare
  • eficacitatea pe carosabil umed
  • nivelul de zgomot

Sa le luam putin pe rand si sa vedem ce implica aceste criterii in alegerea de anvelope de iarna.

1.Rezisenta la rulare

Vorbeam mai sus despre clasa energetica de la elecrocasnice, orice tip de anvelopa este clasificata si in functie de consumul de energie. Iti recomandam sa achititionezi anvelope de iarna clasa A pentru un consum redus de combustibil. Cu cat te indepartezi din punct de vedere alfabetic de litera A, cu atat creste si consumul de combustibil, litera G fiind rezervata celor mai slabe performante.

Marcajul pe eticleta este reprezentat printr-o anvelopa si o statie de combustibil.

Noutate 2021:

Pe eticheta europeana va fi prezent si un cod QR care odata scanat va oferi celui interesat toate datele prevazute de legislatia europeana cu privire la comercializatrea de anvelope.

2. Eficacitatea pe carosabil umed

Daca vrei o aderenta sau o manevrabilitate perfecta a anvelopelor de iarna pe carosabil umed ai nevoie de anvelope clasa de eficienta A. Cu cat te indrepti catre litera G, cu atat si performantele masinii tale scad, F fiind ultima clasa.

Marcajul pe eticheta este reprezentat printr-o anvelopa si cativa stropi de ploaie.

Noutate 2021

Incepand din acest an pe toate anvelope de iarna va fi prezenta o noaua pictograma, 3PSMF, reprezentata prin 2 semne

  • un munte cu 3 piscuri cu un fulg de nea in interior
  • un triunghi cu un munte in interior

Aceste doua semne indica eficacitatea anvelopelor de iarna pe zapada si gheata. Asadar, daca masina ta ruleaza in zone cu zapada si gheata, tine cont de prezenta pe anvelopa de iarna a celor doua insemne.

Stiu ca nu locuim intr-o tara nordica, dar daca faci naveta pe timp de iarna, poti lua in calcul acest nou insemn in sensul in care vei avea anvelope de iarna care sa te ajute in manevrabilitate.

3. Nivelul de zgomot

Nimanui nu-i place zgomotul produs de anvelope la rularea pe sosea, mai ales la viteze mai mari de 50-60 de km la ora. Acum poti alege din categoria de anvelope de iarna tanand cont si de acest criteriu.

Marcajul pe eticheta este facut printr-o anvelopa, un semn pentru sunet si numarul de decibeli pe care ii produce aceasta in timpul mersului.

Noutate 2021

Din acest an numarul de decibeli este inlocuit cu clase de zgolot, mai exact A, B si C tocmai pentru a usura alegerea unei anvelope de iarna care sa se incadreze in clasa dorita de zgomot si pret.

Vom reveni cu noutati pentru soferi. Pana atunci va puteti alege anvelope de iarna de pe www.anvelopemax.ro tinand cont de criteriile de mai sus.