Brasov, povesti din lift

lifturi brasov

In clasa a 9-a, odata cu intrarea in liceu, m-am mutat intr-un bloc nou cu 9 niveluri. Primii 2 ani mi-am mentinut conditia fizica pentru ca, locuind la al 6-lea nivel, fara ca ascensorul sa fie pus in functiune, am urcat si am coborat de mii de ori scarile. Nici nu apucam bine sa intru pe usa ca o si auzeam pe mama facandu-mi o lista de cumparaturi. 🙂 Pe bune? Acum? In minte imi veneau numai cuvinte de alint pentru cei de la lift Brasov sau cum s-or fi numit.

Marea inaugurare a liftului

Nu tin minte sa fi vazut asa lift in Brasov, fara usile alea din lemn (sau carton presat) si cu usa automata care iesea din perete. Dracie! A meritat sa astept! Unde mai pui ca 4 oameni incap fara sa se atinga si oglinda imensa era de real ajutor cand ieseai dimineata ca o zuza din casa. Macar in lift te mai aranjai putin. :)))

Cateva zile toti vecinii din bloc si din blocurile de vis a vis s-au plimbat cu liftul. Ascensorul nostru ajunsese un loc de promenada in cartierul din Brasov. Era haios cand multi prieteni urcau pe scari pentru ca nu stiau sa-l foloseasca, desi trebuia doar sa apesi pe buton ca usa sa se inchida si liftul sa porneasca. Incepusem chiar sa facem pariuri pe seama lor. Nu ne judecati, eram copii.

Nu te urca in lift cu oamenii care par ciudati

La vremea aceea strainii nu mi se pareau periculosi. Desi eram adolescenta, mintea mea era inocenta. Intr-o zi, am urcat in lift cu un domn trecut de 50-60 de ni, nu ma pricep la aproximat varsta. M-a privit insistent iar eu am constientizat ca nu am unde sa fug. M-a masurat din privire, m-a privit intr-un fel care m-a ingrozit. Nu stiu in cate secunde ajunge liftul la etajul 6, mi s-au parut lungi, parca au trecut minute intregi.

Cat mi-am dorit eu sa vina cei de lifturi Brasov sa puna cutiuta in functiune… In acele momente voiam sa urc pe scari, nu 6 etase, ci 60. Nu mi s-a intamplat nimic, dar de atunci eu nu mai urc in lift cu oameni straini.

Ii detest pe vecinii care fumeaza in lift

Recunosc, am fost la un moment dat fumatoare cu acte in regula. Dar de aici si pana la a fuma intr-un lift Brasov e cam mult. Ai ideee cum miroase? La naiba, nici nu poti sa respiri!

Draga colocatar, chiar nu mai poti astepta pana la iesirea din bloc? Nici nu e sigur sa fumezi in lift. Chiar ai nevoie de o placuta pentru asta?

Rezerva de tigari din podul liftului

Ce faci daca esti adolescent si nu intri cu tigarile in casa de teama ca le-ar gasi mama? Le ascunzi in podul liftului. Nu e vorba despre mine, eu sunt scunda, dar frate’miu e inalt. 🙂 Ramasa intr-o zi far’ de tigari, nu mi-a ramas alta varianta de ales decat sa verific rezerva fratelui mai mic de ani si mai mare de inaltime.

Bine, dar cum sa ajung? Imi iau un scaun si chem liftul. Daca e cineva in lift, ma prefac ca am uitat ceva si ma intorc, Nu era nimeni. Intru, ma sui pe scaun si cand pun mana pe ele, se inchid si usile de la lift si afurisitul pleaca. Ma dau repede jos si incerc 1001 minciuni si variante care sa ma scoata din necaz. Cu sa explic cuiva cva sunt cu scaunul in lift? L-am imprumutat? Merge, dar nu prea. De emotie am uitat cine a chemat liftul si ce minciuna am spus. 🙂

De cand s-au montat noile lifturi Brasov, fara usi din lemn, fara zdruncinaturi si povestile sunt altfel.

Sa aveti o zi vesela!