Cum sa iti amenajezi curtea sau gradina

amenajare gradini

Inainte de a avea o curte sau o gradina proprie, cei mai multi dintre noi rasfoiesc imagini cu amenajari spatii verzi si isi inchipuie cum va arata curtea lor, isi fac planuri privind foisorul, florile si arborii pe care ii vor planta, se gandesc la gazon etc. Daca in planul mintii totul pare relativ usor, in realitate nu e chiar asa de simplu.

De ce sa apelazi la serviciile unei firme specializata in amenajari spatii verzi?

Cele mai multe dintre proiectele pe care tu le-ai vazut au in spate servicii de consultanta peisagistica. Lasand deoparte aspectul estetic, este o arta sa stii sa imbini anumite plante (unele nu se suporta intre ele 🙂 ). In plus, solul sau tipul de sol pe care vrei sa amenajezi o gradina se poate preta sau nu la ceea ce ai tu in minte.

amenajare spatii verzi timisoaraDaca vorbim de amenajari gradini Timisoara, spre exemplu, putem sa ne indreptam atentia catre plante mai exotice, catre gradini cu iz mediteranean, lucru pe care nu l-am putea face la Brasov sau in orice oras muntos.

Solul poate si argilos, poate fi nisipos, cu Ph alcalin sau acid etc. Lucrurile acestea ne depasec pe multi dintre noi. Avem doua variante: riscam banii pe care ii investim in amenjarea curtii sau a gradinii sau, apelam la un peisagist.

Daca impartirea spatiului se face corect, gradina va fi frumos proportionata. In functie de marimea si orientarea gradinii, impartirea se poate face pe axa diagonala sau pe axa longitudinala. Separatoarele, pergolele si arbustii pe palier pot crea peisaje de vis, mai ales daca sunt plasate unde trebuie.

Selectarea culorilor din gradina este inca un lucru care poate da bataie de cap. In gradinile mici, peisagistii ne recomanda sa ne temperam si sa nu alegem flori multicolore sau puternic colorate (galben, rosu). Dimensiunea plantelor este inca un factor care poate da pofunzime gradinii sau, din contra, poate crea un efect de micsorare.

Aleile, fie ele din pavaje sau piatra, daca nu sunt bine gandite si trasate, pot strica aspectul intregii gradini. Spre exemplu, aleile drepte si inguste vor crea un efect de alungire, de spatiu mai mare, in timp ce aleile late si curbate vor face ca gradina sa para mai mica.

Proiectare si amenajare spatii verzi

Partea cea mai frumoasa este ca inainte de a se ocupa efectiv de curte sau gradina, profesionistii, vor veni cu un plan 3D al intregului spatiu. Asa vei sti cu siguranta daca proiectul propus este pentru tine, daca s-a tinut seama de dorintele si nevoile tale.

In plus, ei vor sti daca ai nevoie de pamant de umplutura, daca ai nevoie de pamant special pentru gazon si sunt capabili sa creeze structura gradinii si sa combine elementele in cel mai armonios mod.

Poti lasa in sarcina lor si intretinerea gradiniii, atat atunci cand esti plecat cat si in restul timpului. Cu siguranta plantele tale se vor bucura sa primeasca o ingrijire adecvata. Cel mai bun exeplu in acest sens sunt parcurile.