Aurul de la rusi nu mai este de interes pentru Uniunea Europeana. Importul de metal pretios a fost interzis in UE ca sanctiune financiara.
Daca iti mai aduci aminte, in articolul „2021 si aurul de investie” vorbeam despre faptul ca Rusia se afla pe locul 3 in topul minelor de aur. Analistii se tem ca lipsa aurului din Rusia ar putea duce la cresterea preturilor per gram.
Totusi, sa nu uitam ca UE are acces la alte surse de aur si nici Rusia nu va suferi din cauza acestei pedepse. Tari precum China, Turcia sau India vor continua sa cumpere aurul rusesc.
Nici Anglia nu mai cumpara aur rusesc
O mare parte din aurul rusesc ajungea in Anglia. In semn de solidaritate cu Uniunea Europeana englezii au renuntat sa mai importe aur din Rusia indreptandu-se catre alte piete. Englezii considera ca piata de aur este foarte larga si pretul aurului nu va fi influentat odata cu stoparea importului de aur din Rusia.
Cererea de metal pretios nu a crescut astfel incat sa produca vreun dezechilibru, scenariul unui colaps in ceea ce priveste bursa aurului fiind departe de a se produce.
Cine da ora exacta in pretul aurului?
Exista 3 piete mari si late care pot influenta pretul aurului:
- spot (Metal Exchange – Londra) – desi Anglia a renuntat la importul de aur din Rusia pretul aurului nu a crescut astfel incat sa ridice la fileu vreun disconfort;
- futures (Comex – New York) – spuneam in articolul amintit mai sus ca SUA este nr. 1 in topul minelor din lume, deci slabe sanse ca pretul aurului sa fie influentat;
- monedele si lingourile de aur – in circulatie se afla o cantitate mare de monede si lingouri, motiv pentru care pretul aurului nu a crescut astfel incat sa influenteze piata la nivel global.
Iata de ce o investite in aur este una sigura. Desi miscarile pe acesta piata sunt de ordin mondial, aurul reuseste sa ramana in echilibru.