Informatii utile despre tratarea apei menajere

epurare apa menajera

Exista mai multe procese cheie care apar in timpul tratării de ape menajere: diluare, coagulare si sedimentare, filtrare, dezinfectie si alte tratamente chimice. In cele ce urmeaza va vom prezenta cate informatii utile despre fiecare dintre aceste procese.

Diluarea apei

Inainte de industrializare, poluarea raurilor si a cursurilor de apa nu a fost o problema atat de importanta. Produsele uzate au fost eliberate în corpurile de apa, dar cantitatea de astfel de deversari nu a fost la fel de mare ca nivelurile actuale. Aceasta nu este cea mai eficienta metoda de tratare deoarece chiar si cantitati mici de poluanti, cum ar fi unele pesticide, se pot acumula in timp.

Coagulare si floculare

Uneori, particulele care trebuie filtrate in timpul tratarii de ape menajere sunt foarte mici. Acest lucru le face mai putin probabil sa fie filtrate. Substantele chimice numite coagulante si / sau substante de filtrare sunt adaugate in apa si amestecate pentru a face ca particulele fine sa se lipeasca impreuna pentru a forma particule mai mari care se pot usca mai bine sau pot fi filtrate mai eficient. Scopul acestui proces este de a imbunatati performanta proceselor de tratare ramase.

Sedimentarea

Pentru statiile de epurare ce trateaza apa care contine o multime de solide, sedimentarea este un pas comun de tratare. Procesul incetineste curgerea apei intr-un iaz sau bazin, astfel incat elementele mai grele sa se poata lasa in jos. Daca apa nu este suficient de inceata, aceste elemente sunt purtate de-a lungul urmatoarei etape a procesului, ceea ce nu este de dorit.

Filtrare

Apa curge printr-un material care indeparteaza particulele, organismele si / sau contaminantii. Materialul folosit este cel mai adesea un mediu granular, cum ar fi nisip, carbune antracit zdrobit sau carbune activ. Impreuna cu variatia dimensiunilor si a tipului de medii de filtrare, facilitatile sunt, de asemenea, proiectate sa functioneze la rate diferite de curgere prin intermediul mediului de filtrare. Instalatiile traditionale de filtrare includ filtrarea lenta a nisipului, filtrarea cu viteza ridicata si filtrarea cu pamant de diatomee.