Tratarea de ape reziduale

montare statii epurare

Tratarea de ape reziduale este un proces de imbunatatire si purificare a apei prin indepartarea unora sau a tuturor contaminantilor, facand apa sa fie reutilizata sau returnata in mediul inconjurator. Deversarea poate fi in apa de suprafata, cum ar fi raurile sau oceanul, sau la apele subterane care se afla sub suprafata pamantului. Prelucrarea corecta a apelor uzate asigura mentinerea calitatii acceptabile a apei.

In multe parti ale lumii, problemele de sanatate si bolile au fost adesea cauzate de deversarea de ape reziduale netratate sau tratate inadecvat. Poluarea apei are un impact grav asupra tuturor creaturilor vii si poate afecta negativ utilizarea apei pentru consumul de alcool, nevoile gospodariei, recreere, pescuit, transport si comert. Instalatiile de tratare a apelor uzate reduc solidele organice si solidele in suspensie pentru a limita poluarea mediului. Progresele in ceea ce priveste tehnologia au impus evolutia proceselor de tratare care elimina substantele toxice din apa. In prezent, avansarea cunostintelor stiintifice a condus la o reducere a deversarilor.

Tehnologia de tratare a apelor reziduale include metode fizice, biologice si chimice. Substantele reziduale trecute prin procedee de tratare trebuie sa fie reutilizate sau eliminate intr-un mod sigur. Apa purificata este evacuata in apa de suprafata sau in apa subterana. Reziduurile, numite namoluri sau biosoliduri, pot fi refolosite prin compostarea atenta sau prin aplicarea lor pe teren. Uneori acestea post fi si incinerate.

Zonele rurale neechipate, in cea mai mare parte, utilizeaza sisteme pe baza de fose septice. Acestea dispun de un rezervor mare, cunoscut sub denumirea de rezervor septic, care elimina si stocheaza solide. Ele vor fi descompuse partial de bacteriile anaerobe care apar in mod natural. Solidele trebuie sa fie pompate si remorcate pentru a fi eliminate separat. Acestea merg adesea la stațiile de epurare a apelor uzate municipale sau sunt refolosite ca ingrasaminte.

Pe masura ce stiinta a avansat, a fost identificata o necesitate a unei ape mai pure, iar tehnologia s-a dezvoltat pentru a oferi un tratament mai bun. Metalele grele, substantele chimice toxice si alti poluanti pot fi indepartati din ce in ce mai mult din ape reziduale si industriale. Metodele de tratare avansata includ microfiltrarea, adsorbtia de carbon, evaporarea / distilarea si precipitarea chimica.