Tratarea apelor uzate

montare statii epurare

Tratarea apelor uzate este procesul de transformare a apelor reziduale – apa care nu mai este necesara sau care nu mai este adecvata pentru utilizare – in apa care poate fi evacuata inapoi in mediul inconjurator. Apa uzata se formeaza printr-o serie de activitati, cum ar fi scaldatul, spalarea, folosirea toaletei si scurgerea apei de ploaie. Apele uzate sunt pline de contaminanti, inclusiv bacterii, substante chimice si alte toxine. Tratamentul sau vizeaza reducerea contaminantilor la niveluri acceptabile pentru a face apa să fie sigura pentru deversarea ei inapoi in mediul inconjurator si se realizeaza prin epurari.

Cate tipuri de statii de tratare exista?

Exista doua tipuri de statii de tratare a apelor uzate, si anume statii de tratare chimica sau fizica si statii de epurare biologica. Instalatiile biologice de tratare a deseurilor utilizeaza materii biologice si bacterii pentru a descompune substantele uzate. Instalatiile de tratare a apelor uzate utilizeaza reactii chimice, precum si procese fizice pentru tratarea apei. Sistemele de epurari biologice sunt ideale pentru tratarea apelor reziduale provenite de la gospodarii si spatii comerciale. Statiile fizice de tratare a apelor uzate sunt utilizate in cea mai mare parte pentru tratarea apelor uzate provenite din sectoare industriale, fabrici si firme de productie. Acest lucru se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a apelor uzate din aceste industrii contin substante chimice si alte toxine care pot dauna mediului in mare parte.

Sistemele de colectare a apei sunt puse in aplicare pentru a se asigura ca toate apele uzate sunt colectate si directionate catre un punct central. Apa este apoi directionata spre o statie de tratare care utilizeaza sisteme de drenare subterana. Totusi, transportul apelor reziduale trebuie efectuat in conditii de igiena. Tevile ar trebui sa fie etanse, iar oamenii care ofera serviciile trebuie sa poarte imbracaminte de protectie.

In instalatia de tratare, controlul mirosului este foarte important. Apele uzate contin o multime de substante murdare care provoaca un miros neplacut in timp. Pentru a va asigura ca zonele inconjuratoare sunt curatate de mirosul nepotrivit, procesele de tratare a mirosurilor sunt initiate in instalatia de tratare. Toate sursele de miros sunt continute si tratate folosind substante chimice pentru a neutraliza elementele producatoare de miros murdar. Acesta este primul dar si cel mai important pas in procesul de epurari.