Pretul aurului, dobanzile bancare si criza economica din Europa

Pretul aurului, dobanzile bancare si criza economica din Europa

Cei care au credite stiu deja ca ratele vin mai mari pentru ca DAE a crescut in contextul unei noi crize economice la nivel global. Ce se intampla cu pretul aurului de investitie cand dobanzile bancare cresc?

Dupa cresterea dobanzilor din 2018, s-a observat clar si cresterea pretului aurului, lucru care se intampla din nou dupa ce bancile centrale au marit dobanzile cheie. Pretul aurului este bineinteles afectat si de razboiul dintre Rusia si Ucraina, situatiile de criza mobilizand lumea in cautarea unor active sigure pentru investitii.

Investitorii cunosc mecanismele si logica dupa care functioneaza dinamica pretului aurului in timpul unei crize si isi protejeaza portofoliul de investitii alegand lingourile de aur, bitcoinul si alte monede virtuale care si-au castigat un teren stabil in indicii bursieri.

Creste rata dobanzii, deci creste si pretul aurului

Da, istoria recenta ne-a demonstrat ca cele doua merg mana in mana. Cresterea ratei bancare intr-un context economic nefavorabil creaza un efect de bula care atunci cand explodeaza duce la cresterea preturilor si la o inflatie si mai mare.

Retragerea de bani din circulatie ar fi o masura inspirata pentru reducerea inflatiei, politica monetara fiind una greoaie in acest sens. Avand Turcia ca exemplu de „ASA NU!” se cauta masuri care atat pe termen scurt cat si pe termen lung sa fie viabile si sa reduca riscurile bulelor financiare.

Cumparam aur acum?

Specialistii spun ca da. Contextul pentru a investi in aur este unul favorabil, mai ales in contextul socio-economic actual. Economia a fot lovita in plin de Covid, de criza economica creata de Razboiul dintre Rusia si Ucraina, de pretul carburantilor la pompa si de pretul gazelor naturale, inclusiv de declinul pietelor bursiere.

Investitorii cumpara lingouri de aur, guvernele fac la fel. Daca puterea de cumparare scade, banii fiduciari se devalorizeaza deoarece economiile sunt depasite de inflatie. Varianta investitiilor in aur ramane una salvatoare.