Burnout – un psihiatru Cluj trage un semnal de alarma

psihiatru cluj consultatie

Te simți permanent obosit? Îți lipsește energia și motivația? Te confrunți cu sentimentul de stimă de sine scăzută? Iată câteva semne care, conform opiniei avizate a unui medic psihiatru Cluj de la Clinica Mind Reset, trag un semnal de alarmă. Într-o perioadă caracterizată de stresul ce pune presiune tot mai mare, de timpul care pare că nu ne mai ajunge, unele persoane prezintă un risc crescut de a suferi de sindromul burnout.

Afecțiunea complexă, asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, apare ca urmare a stresului excesiv, acumulat pe termen lung, în mod special la locul de muncă.

Discutând cu acest psihiatru Cluj, am punctat, deopotrivă, etapele prin care trece o persoană, până să ajungă la epuizare. Bifăm, așadar: nevoia puternică de afirmare, neglijarea nevoilor personale, apariția situațiilor conflictuale (fie acasă, fie la birou), negarea problemelor, izolarea de familie și de grupul social, autodevalorizarea, stări depresive, colaps fizic și emoțional.

Cele trei tipuri de burnout:

📌individual ( cauzat de vorbirea excesivă negativă de sine, nevroza și perfecționismul)
📌interpersonal ( determinat de relațiile dificile de la serviciu sau de acasă)
📌organizațional ( provocat de cerințe extreme și termene nerealiste)
au la bază predispoziții genetice, momente dificile din viață (traumă, divorț, deces) sau chiar trăsături de personalitate cu influență negativă, precum: pesimism, perfecționism, nevoia de a deține controlul.

În egală măsură, dacă ne referim la mediul de lucru, medicul psihiatru Cluj, asociază apariția burnout-ului cu lipsa de comunicare și sprijin din partea managerului, volumul mare de lucru ori tratamentul nedrept (bullying, favorizarea altor colegi).
Timpul liber insuficient, lipsa orelor necesare pentru odihnă și somn sau consumul crescut de alcool și fast-food pot genera, la fel de ușor, starea de burnout.

Citeste si Tulburarea bipolară, lamuriri de la un psihiatru Cluj.

În ceea ce privește diagnosticarea, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) clarifică faptul că, înainte de a diagnostica sindromul, medicii trebuie să excludă tulburările de adaptare, de anxietate sau frică, de dispoziție. În plus, profesioniștii trebuie să limiteze diagnosticul la mediul de lucru și nu la relații sau viața de familie.

Așadar, consultă un psihiatru Cluj: terapia, susținută la nevoie de tratament medicamentos, îți readuce starea de bine.