Difuzoare invizibile: SF sau realitate

Daca am fi vorbit despre difuzoare invizibile in urma cu cel putin 10 ani clar ar fi fost de domeniul SF-ului. Nici Isaac Asimov, nici Frank Herbert (preferantii mei) nu au pomenit de asa ceva, daca le veti citi cartile veti descoperi cateva elemente care la vremea cand acestia au scis romanele erau inca neinventate iar astazi se gasesc peste tot in jurul nostru. Cum care? Cititi si descoperiti. 🙂

Sa revenim putin cu picioarele pe Terra si sa spunem lucrurilor pe nume. Nu sunt tocmai invizibile. De fapt sunt niste difuzoare plate asemanatoare unor tablete sau plasme care pot fi foarte usor incorporate in perete sau tavan. Asta nu e tot, pot fi acoperite cu tencuiala, vopsea, tapet sau alte materiale fara ca acestea sa afecteze calitatea sunetului. Pam, pam! Acum au devenit invizibile.

Ce poate fi mai frumos si mai elegant decat un sistem audio invizibil? Cu siguranta poti impresiona pe oricine prin faptul ca la tine acasa nu exista nici o boxa si sunetul vine direct din pereti. Acum te poti bucura de un home cinema la alt nivel.

Lasand pijamalele acasa si iesind la un film cu prietenii te poti bucura de acelasi sunet impecabil venit din peretii sau tavanul unui cinematograf. Cand ai fost ultima data la un film 3D?

Orinde ai merge si exista muzica de fond sau microfonie, poti lua in calcul astfel de difuzoare. Putem spune adio acelor boxe imense care ocupau spatiul util si care de cele mai multe ori erau greu de incadrat intr-un design interior tematic.

Este clar ca modelul androgin este la moda peste tot. Dupa ce femeile au devenit din ce in ce mai slabe, modelul rubensian fiind depasit, acelasi lucru se intampla si in cazul echipamentelor audio-video (televizoarele au ajuns sa aibe aceeasi grosime cu tabletele si telefoanele smart, cam toate elctrocasnicele sunt smart, uneori chiar am senzatia ca suntem depasiti). Mergand mai departe pe firul imaginatiei cred ca Ana lui Manole era foarte slaba de a fost asa de usor de zidit.

Este de la sine inteles ca aceste difuzoare invizibile se inscriu pe linia evolutiei din domeniul tehnic. Mi-e cu neputinta sa imi inchipui cum vor evolua lucrurile in urmatorii 50 de ani din acest punct de vedere. Poate ar trebui sa caut niste autori de SF care traiesc aceste timpuri pentru a vedea cum speculeaza ei viitorul, cum prevad sau anticipeaza evenimentele pe baza datelor din prezent. Ar fi interesant…

Ca o incheiere, mi-ar placea sa cred ca evolutia asta tehnologica si progresul nu ne vor dezumaniza, nu vor duce la pierderea identitatii culturale.