Epurarea apelor menajere

montare statii de epurare

Epurarea apelor menajere reprezinta un proces complex de neutralizare a substantelor daunatoare, atat in suspensie cat si coloidale, prezente in apa. Principalul scop al acestui proces este de a imbunatati calitatea apei pentru a o putea deversa in emisar fara ca aceasta sa puna in pericol flora, fauna sau chiar vietile umane. Dupa ce apa este epurata in statii speciale, ea poate chiar si sa fie refolosita in anumite domenii si industrii.

Epurarea apelor in functie de caracteristici dar si de cerintele evacuarii in emisar poate fi un proces mai complex sau mai putin complex. In acest sens, exista statii de epurare complexe sau statii mecano-biologice. Apele uzate care au un caracter predominant anorganic vor fi purificate in statii speciale numai prin mijloace fizico-chimice. Asta inseamna neutralizare, sedimentare, precipitare, coagulare, schimb ionic, etc. Apele uzate cu un caracter organic, in schimb, sunt epurate intr-o statie prin procedee fizico-chimico-biologice.

 Epurarea apelor uzate in statii se poate imparti in :

  • retinerea substantelor nocive;
  • prelucrarea substantelor rezultate din prima operatiune denumite namoluri.

De retinut si faptul ca o statie de epurare este intru totul diferita de o fosa septica. Aceasta este o instalatie mult mai complexa, care nu stocheaza apa ca o fosa ci o trateaza, avand ca rezultat filtrarea apei conform cerintelor impuse de autoritatile de mediu. Dupa gradul de epurare, apele se pot incadra in trei norme: NTPA 001, NTPA 011, NTPA002. Alegerea dumneavoastra trebuie sa tina cont de calitatea apei si de nevoile pe care le aveti. In ultimele decenii, s-au facut progrese uimitoare in domeniul epurarii apelor, lucru ce a dus la constructia unor statii mai judicios concepute, dar si mult mai economice.
Epurarea apei se realizeaza in mai multe trepte, in general trei la numar. Ca produs final al acestui proces, rezulta apa purificata in diferite grade, precum si namoluri. In functie de volumul de apa epurata zilnic si de natura apelor, puteti opta pentru rezervoare din diferite materiale sau de alte dimensiuni. Pentru informatii suplimentare legate de alegerea statiei potrivite, puteti apela la ETK Tank. Aici puteti gasi o varietate de produse din care sa alegeti ceea ce aveti nevoie.